X

Stranice zaba.hr koriste ili mogu koristiti kolačiće (cookies). Nastavak upotrebe ovih stranica podrazumijeva vaš pristanak na pohranu i pristup kolačićima.

Više o kolačićima i mogućnostima vlastitih postavki povezanih s njima potražite u našoj Izjavi o privatnosti.

Ugovorite sastanak >

e-zaba Poslovno bankarstvo

Print Send

Tehnologija i sigurnost

Sigurnost e-zaba

 

Zaštita Vašeg rada sa Zagrebačkom bankom osigurana je najsuvremenijim tehnologijama koje se koriste u Internet bankarstvu u svijetu (PKI infrastruktura).

Usluga e-zaba Vam osigurava:

  • verifikaciju pravovaljanosti identiteta svakog klijenta
  • provjeru ovlaštenja klijenta
  • zaštitu od čitanja ili mijenjanja podataka tijekom prijenosa nalloga klijenata do Banke i od Banke
  • privatnost klijenta
  • nemogućnost negiranja jednom poslanih i primljenih naloga od strane Banke, a time i klijenta

Pojmovnik

User ID (Korisnički ID) - jedinstveni broj korisnika e-zaba usluge koji mu se dodjeljuje prilikom otvaranja e-zaba. Služi, u kombinaciji s dodijeljenim PIN-om, samo za obavljanje procesa registracije korisnika.

PIN (Personal Identification Number) - osobni identifikacijski broj koji korisnik dobije nakon ugovaranja e-zaba usluge. Inicijalni PIN i jedinstveni broj korisnika šalje se poštom na kućnu adresu.
Nakon provedenog procesa registracije PIN je ostao vezan uz e-zaba karticu. Preporučujemo da korisnik promjeni dodijeljeni PIN odmah nakon završenog procesa registracije, te da sam odabere PIN za prijavu za rad s e-zaba karticom. Korisnik je obvezan čuvati tajnost svog PIN-a.

e-zaba čip kartica - kartica koju korisnik e-zaba dobije u sklopu korisničkog paketa. U njenom čipu pohranjeni su elementi sustava zaštite vezani za korisnika e-zaba: tajni ključ (private key), javni ključ (public key), korisnički certifikat (certificate object) i šifra za otključavanje kartice (unlock key). Banka daje korisniku praznu karticu, a korisnik kroz proces registracije generira navedene elemente na karticu. Podaci s kartice dio su sustava zaštite e-zaba (PKI infrastrukture), koji predstavlja najvišu komercijalno dostupnu razinu sigurnosti u svijetu.

Certifikat (digitalni certifikat) - jednoznačno povezuje osobu za njen javni ključ. U realnom svijetu certifikat bi predstavljao ekvivalent osobnoj iskaznici i u tom smislu u komunikaciji putem interneta osigurava međusobnu identifikaciju strana koje komuniciraju. Izdaje ga institucija koja se naziva CA (Certification Authority) ili TTP (Trusted Third Party). CA izdavatelj e-zaba certifikata je Zagrebačka banka.

Digitalni potpis – ekvivalent vlastoručnom potpisu prilikom obavljanja transakcija na internetu. Digitalni potpis je skup podataka dobivenih primjenom posebnog algoritma (hash) koji su kriptirani javnim ključem.

Javni ključ (public key) - kriptografski objekt pomoću kojeg se dekriptiraju podaci kriptirani odgovarajućim tajnim ključem. Podaci kriptirani Vašim tajnim ključem mogu se dekriptirati samo Vašim javnim ključem (jedinstven par ključeva). Vaš javni ključ dostupan je i ostalim sudionicima u komunikaciji, koji na taj način mogu “pročitati” Vaš digitalni potpis i biti sigurni da ste nalog potpisali Vi.

Tajni ključ (private key) - kriptografski objekt pomoću kojeg se kriptiraju podaci koje e-zaba korisnik šalje Banci. Koristi se za digitalno potpisivanje naloga za plaćanje kojim se garantira autentičnost podataka. S odgovarajućim javnim ključem čini jedinstven par ključeva.

Tajni ključ nikada ne napušta e-zaba karticu na kojoj je pohranjen.

Ključ za otključavanje (unlock key) - šifra koja služi za otključavanje kartice u slučaju da ste ju zaključali pogrešnim unosima PIN-a. Proces otključavanja kartice opisan je u e-zaba Priručniku. Preporučujemo da šifru zapišete i držite odvojeno od kartice.

Čitač kartice - uređaj koji se priključuje na računalo, a služi za čitanje podataka s čip kartice (slično kao što CD ROM jedinica služi za čitanje CD-ova). Čitač kartice priključuje se na jedan od portova na računalu, ovisno o tome koji port je slobodan:

  • serijski port
  • USB port

Ključ za otključavanje (unlock key) - šifra koja služi za otključavanje kartice u slučaju da ste ju zaključali pogrešnim unosima PIN-a. Proces otključavanja kartice opisan je u e-zaba Priručniku. Preporučujemo da šifru zapišete i držite odvojeno od kartice.

Čitač kartice - uređaj koji se priključuje na računalo, a služi za čitanje podataka s čip kartice (slično kao što CD ROM jedinica služi za čitanje CD-ova). Čitač kartice priključuje se na jedan od portova na računalu, ovisno o tome koji port je slobodan:

Serijski port – komunikacijski ulaz (interface) na PC-u (nalazi se na stražnjoj strani kućišta) koji služi za priključak serijskih uređaja na računalo (modem, miš, čitač kartice...). Može biti 9-pinski (DB-9 koji odgovara priključku e-zaba čitača) ili 25-pinski (DB – 25 karakterističan za “starije” konfiguracije). Obično se na računalu nalaze 2 serijska porta (COM1 i COM2), dok novije PC konfiguracije imaju ugrađen 1 serijski port i 1 (ili nekoliko) USB portova.

USB port (Universal Serial Bus) - komunikacijki ulaz (interface) na PC-u (nalazi se na stražnjoj strani kućišta) koji služi za priključak većeg broja perifernih uređaja na računalo.

Zbog njegovih prednosti u odnosu na serijski port (priključak većeg broja uređaja na jedan port), dolazi s novijim PC konfiguracijama.

Internet preglednik - program koji služi za pregled Internet stranica. Najpoznatiji Internet pretraživači su Internet Explorer i Netscape Navigator, od kojih svaki postoji u nekoliko verzija.


 

 

 


ABOUT SSL CERTIFICATES