Kupnja novog vozila

Novo ili rabljeno, dizelski ili benzinski motor  jednostavnije je nabaviti vozilo ako imate saznanja o najvažnijim elementima ove važne odluke. Često kupnja novog limenog ljubimca izaziva glavobolju umjesto očekivanog zadovoljstva, pogotovo kada se udubimo u brojne mogućnosti kojih je više nego što se čini na prvi pogled. Tu smo da vam olakšamo odluku.

1. Prije same kupnje
Razmislite što očekujete od novog vozila, koji su osnovni razlozi kupnje te koje će potrebe morati zadovoljiti. Odgovori na ta osnovna pitanja uklonit će većinu nedoumica. Primjerice, nekima su na prvome mjestu vozna obilježja, odnosno kvalitetan, tvrđi ovjes, upravljač i mjenjač, a drugima prostranost, trećima potrošnja, a tu je naravno uvijek i cijena kao jedan od najvažnijih mjerila. Internet obiluje mrežnim stranicama s recenzijama i usporedbama modela, pa je kvalitetna mrežna pretraga praćena vlastitim željama i preferencijama najbolji početak svakog odabira.
Slijedi razgledavanje u prodajnim salonima, razgovor s prodavačima te testna vožnja. Ono što je zajedničko većini novih vozila, a nastavno na sve veću svijest o ekološkim pitanjima, jest trend smanjenja potrošnje i emisije CO2 što utječe i na nižu cijenu vozila (automobili manje emisije CO2  imaju manje trošarine, manji trošak osiguranja itd.)
Izbor između dizelskog ili benzinskog motora druga je najveća dvojba svih vozača. Iako, primjerice, dizelski motori manje troše, ali su skuplji u početnoj cijeni i održavanju, jednostavnom računicom godišnje prijeđenih kilometara u usporedbi s razlikom u cijeni vozila možete se približiti optimalnom izboru.

2. Kako najpovoljnije do odabranog vozila
Nakon naočigled najteže odluke i odabira vozila iz snova dolazimo do nove dileme. Kako financirati kupnju?
Osim kupnje gotovinom i karticama (za nešto povoljnija vozila), kupcima se nudi i financiranje putem gotovinskog kredita s ponudom različitih modela (uz ili bez osiguranja otplate kredite, u valuti EUR ili HRK), a koje mogu zadovoljiti sve želje i potrebe kupaca. Također, vozilo se može financirati i leasingom. Iako se radi o opciji kojom se i dalje većinom koriste tvrtke, leasing je sve učestaliji način financiranja za fizičke osobe.
Leasing možemo opisati kao vrstu najma vozila s prvenstvenim ciljem upotrebe vozila, a ne stjecanja vlasništva, a dijeli se na: financijski i operativni leasing.
U slučaju financijskog leasing vozilo postaje potpuno vlasništvo korisnika s otplaćenim ukupnim iznosom leasing financiranja, a u slučaju operativnog leasinga vozilo ostaje u vlasništvu davatelja najma (leasinga tvrtke).

3. Osiguranje vozila
Po kupnji automobila, najvažnije je osigurati i bezbrižnu upotrebu u godinama koje slijede. Osim obveznog osnovnog osiguranja vozila osiguranja vozila, svakako se preporučuje i ugovaranje police kasko-osiguranja koje vam omogućuje naknadu za materijalnu štetu na vašem vozilu, čak i ako ste je sami prouzročili. Popravak ogrebotina, udubljenja i drugih oštećenja na koje ponekad i ne možemo utjecati, prava su boljka svih vozača i njihovih novčanika. Ugovaranjem kasko-osiguranja osiguravate se i od mnogih drugih materijalnih šteta, kao što su provale, štete od elementarnih nepogoda, loma stakla pa sve do krađa automobila.

Zagrebačka banka osobne podatke unesene u donji obrazac obrađuje u svrhu ugovaranja sastanka u poslovnici banke i čuva 30 dana. Ako ste klijent Zagrebačke banke predlažemo da unesete datum rođenja ili OIB kako bi temeljem podataka kojima banka raspolaže bankar pripremio najbolje financijske ponude za vas.
Više o tome pročitajte u Informacijama o obradi osobnih podataka

Popunite jedno od polja - datum rođenja ili OIB

Vaši podaci za kontakt

Odaberite poslovnicu za sastanak