Vizualne umjetnosti i glazba

Desetljećima snažno podupiremo umjetnost, odigravši značajnu ulogu u obnovi i izgradnji brojnih spomenika kulturne baštine te postavljanju velikih izložbi. Banka je tradicionalno podržavala Akademiju likovnih umjetnosti te surađivala s muzejima i galerijama diljem Hrvatske na otvaranju velikih retrospektivnih izložbi hrvatskih umjetnika te predstavljanju kapitalnih djela svjetskih umjetnika.

Među značajnijim projektima koje je Banka podržala izdvajamo retrospektivne izložbe Slave Raškaj, Mate Celestina Medovića te Roberta Auera u Klovićevim dvorima te projekt Jadranski triptih realiziran u suradnji s umjetnikom Matkom Trebotićem. Potporu smo pružili i u otvaranju velikih izložbi kao što su Van Gogh, Mondrian i haaška slikarska škola, Marc Chagalla te Tiha pobuna  najveći majstori njemačkog ekspresionizma


Medović

Mladim je hrvatskim umjetnicima Banka pružila podršku kroz organizaciju natječaja Galerij@Zaba za mlade umjetnike.

Galerij@Zaba za mlade umjetnike

Banka je svoj prvi natječaj za izložbu radova mladih umjetnika u poslovnicama raspisala 2011. Na natječaj se prijavilo više od 70 umjetnika iz Hrvatske te susjednih zemalja, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sljedeće godine uslijedio je novi ciklus natječaja, sa zadanom temom Zelena zona, koji je privukao četrdesetak umjetnika.

Umjetnici do 35 godina ponudili su širok raspon tema u svim predloženim umjetničkim tehnikama. Izniman odaziv iz cijele regije na najbolji je mogući način odrazio potrebu mladih likovnih umjetnika za afirmacijom, pri čemu se javni natječaj, ali i visokofrekventni, urbani prostor poslovnice čini odličnom platformom za komunikaciju stvaralaštva mladih i njihove umjetnosti. Izložbe pobjednika bile su postavljene u poslovnicama Banke u Zagrebu i Varaždinu.

Raspisivanjem natječaja za mlade umjetnike, pod nazivom Galerij@Zaba, nastavljamo s potporom mladim umjetnicima kojima je ona najpotrebnija kako bi stasali u velika imena koja će jednog dana postati dijelom nacionalne baštine.

Radovi pobjednika natječaja Zagrebačke banke za najbolje mlade umjetnike

Hana Dutina i Valentina Stepan bile su pobjednice drugog natječaja Zagrebačke banke za mlade umjetnike (2012.) Te dvije Riječanke odabrane su između više od 35 umjetnika koji su se prijavili na natječaj sa zadanom temom  Zelena zona. Premda ograničeni temom, mladi umjetnici izvrsno su reagirali na predloženo te u različitim umjetničkim izričajima (slikarstvu, grafici, skulpturi, fotografiji, instalaciji i produkt dizajnu) na duhovit i atraktivan način oblikovali, oprostorili i predstavili vlastito viđenje zadane teme.

Valentina Supanz i Rene Bachracha Krištofić bili su pobjednici prvog natječaja Galerij@Zaba Zagrebačke banke (2011.) za mlade umjetnike. Ocjenjivačka komisija odlučila je da se iz brojnih radova svojom kvalitetom, osebujnošću talenta, ali i aktualnošću te rafiniranom estetikom, kao i idejnom pozadinom izdvajaju radovi dvoje navedenih umjetnika: Valentine Supanz i Renea Bachrach Krištofića koji time dobivaju priliku samostalnih izlaganja u poslovnicama Banke u Zagrebu i Varaždinu čime su dali poticaje mladima za prijavljivanje na budućim natječajima, kao i drugim tvrtkama da otvore svoje prostore stvaralaštvu mladih.

Jadranski triptih

U nizu kulturnih projekata koji su stvoreni uz potporu Banke, Jadranski triptihumjetnika Matka Trebotića zauzima posebno mjesto. Riječ je o osebujnim likovnim uprizorenjima, oslikanim svečanim kazališnim zastorima za tri hrvatska nacionalna kazališta: HNK Rijeka, Dubrovnik i Split.

Suradnja Zagrebačke banke s umjetnikom Matkom Trebotićem započela je 2005. godine u Splitu, povodom donacije svečanog zastora splitskom HNK. Splitski Tragovi grada prerasli su već kod svečanog otkrivanja u ideju o triptihu koja je u Gradskom kazalištu Marina Držića u Dubrovniku kroz Svjetla i boje grada dobila odlučujući zamah. Riječ i glazba grada, otkrivena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, prirodni je slijed i vrhunac tog ciklusa zaokruživši ujedno stvaralački impuls umjetnika Trebotića na najbolji način.

Projekt "Jadranski triptih" jedinstven je u hrvatskom kulturnom prostoru po snazi stvaralačkog zanosa. Naime, do sada se nijedan naš umjetnik nije prihvatio stvaranja triju svečanih kazališnih zastora, niti pokušao umjetnošću povezati tri grada na Mediteranu, osjetiti zajedničko bilo naših gradova i pretočiti ih u istoznačnu notu. To je moglo poći za rukom samo umjetniku izniklom u mediteranskom prostoru. Umjetnik Trebotić u svakom je gradu pronašao osebujan motiv: u Splitu je to bio tlocrt Dioklecijanove palače i 800. obljetnica grada, u Dubrovniku gospar Marin Držić, njegova 500. obljetnica i prolog njegove najstarije sačuvane drame "Tirena", a u Rijeci je to glagoljica, najstarije hrvatsko pismo, te naš Ivan pl. Zajc i njegov notni materijal.

U suvremenom likovnom prikazu "Jadranski triptih" sažeo je povijesno za nove naraštaje kazališne publike i umjetnika nacionalnih kazališta tri mediteranska grada.