X

Stranice zaba.hr koriste ili mogu koristiti kolačiće (cookies). Nastavak upotrebe ovih stranica podrazumijeva vaš pristanak na pohranu i pristup kolačićima.

Više o kolačićima i mogućnostima vlastitih postavki povezanih s njima potražite u našoj Izjavi o privatnosti.

Ugovorite sastanak >

Vizualne umjetnosti

Print Send

Razgledajte virtualno radove pobjednika natječaja za mlade umjetnike

Zagrebačka banka svoj prvi natječaj  za izložbu radova mladih umjetnika u poslovnicama Banke raspisala je 2011. Na natječaj se prijavilo više od 70 umjetnika iz Hrvatske te susjednih zemalja, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sljedeće godine uslijedio je novi ciklus natječaja, sa zadanom temom “Zelena zona”, koji je privukao četrdesetak umjetnika.

Umjetnici do 35 godina  ponudili su širok raspon tema u svim predloženim umjetničkim tehnikama. Izniman odaziv  iz cijele regije na najbolji mogući način odrazio je potrebu mladih likovnih umjetnika za afirmacijom, pri čemu se javni natječaj, ali i visokofrekventni, urbani prostor poslovnice čini odličnom platformom za komunikaciju stvaralaštva mladih i njihove umjetnosti. Izložbe pobjednika bile su postavljene u poslovnicama Banke u Zagrebu i Varaždinu.

Raspisivanjem natječaja za mlade umjetnike, pod nazivom Galerij@Zaba, Zagrebačka banka nastavila je tako s potporom mladim umjetnicima kojima je ona najpotrebnija kako bi stasali u velika imena koja će jednog dana postati dijelom nacionalne baštine.


Razgledajte virtualno
Radovi pobjednika natječaja Zagrebačke banke za najbolje mlade umjetnike

2012.


Hana Dutina i Valentina Stepan pobjednice su drugog natječaja Zagrebačke banke za mlade umjetnike. Te dvije Riječanke odabrane su između više od 35 umjetnika koji su se prijavili na natječaj sa zadanom temom – Zelena zona. Premda „ograničeni“ temom, mladi umjetnici izvrsno su reagirali na predloženo te u različitim umjetničkim izričajima (slikarstvu, grafici, skulpturi, fotografiji, instalaciji i produkt dizajnu) na duhovit i atraktivan način oblikovali, oprostorili i predstavili vlastito viđenje zadane teme.

 

 Valentina Stepan eksperimentirajući s makro fotografijom stvara seriju grafika digitalnoga tiska pod nazivom „Prožimanja“. Njezine dematerijalizirane plohe i apstraktni oblici nedoslovno su podražavanje pojava iz prirode i prirodnih elemenata. Na Valentininim grafikama u suodnosu boje i teksture te naglašeno slobodnoj gesti priroda pršti svojom energijom. S uporištem u prostoru koji nas okružuje i ishodištem u praiskonskom, svijet „Prožimanja“ postaje energična igra i odraz nadahnuća i emocija.

 

 

Hana Dutina predstavila se digitalnim fotografijama naziva „Superpozicija I i II“ i „Diptih“ u kojima preklapa dva moguća krajolika, dijametralno suprotna. Optičkom igrom promatrača primorava da bira – šumskom krajoliku ili izvoru suprotstavlja jureći automobil i svjetla autoceste. Ta vidljiva podvojenost, taj zabavan čin odabira ima i svoje dublje značenje. On teži smjestiti se duboko u našu podsvijest i tamo aktivirati promatračevu percepciju svijeta koji ga okružuje, potaknuti promatrača da se zauzme za svoju budućnost, za bolji i zdraviji život, za očuvanje Zemlje i života na njoj.


2011.


Valentina Supanz i Rene Bachracha Krištofić bili su pobjednici prvog natječaja Zagrebačke banke za mlade umjetnike Galerij@Zaba. Ocjenjivačka komisija odlučila je da se iz brojnih radova svojom kvalitetom, osebujnošću talenta, ali i aktualnošću te rafiniranom estetikom, kao i idejnom pozadinom izdvajaju radovi dvoje navedenih umjetnika: Valentine Supanz i Renea Bachrach Krištofića koji time dobivaju priliku samostalnih izlaganja u poslovnicama Zagrebačke banke u Zagrebu i Varaždinu čime su dali poticaje mladima za prijavljivanje na budućim natječajima, kao i drugim tvrtkama da otvore svoje prostore stvaralaštvu mladih.

VIDEO Zaba 90' otvorenje izložbe 
 


 

 

 


ABOUT SSL CERTIFICATES