Dodijeljene Nagrade Zaklade UniCredit za poduzetničke projekte

27.03.2015.

Projekti Zeleno zlato, Healthy Meal Standard i Acro GoalAchiever osvojili su nagrade u pojedinačnim iznosima po 7.500 eura.

Impact Hub Zagreb, Zaklada UniCredit i Zagrebačka banka dodijelili su danas tri Nagrade Zaklade UniCredit za najbolje poduzetničke ideje temeljem natječaja raspisanog 24. veljače na koji su se mogli javiti pojedinci ili skupine s projektima kojima je cilj rješavanje društvenih problema odnosno problema vezanih uz zaštitu okoliša. Najveći kolaborativni prostor u Hrvatskoj koji podržava poduzetnike i društvene inovatore Impact Hub Zagreb i UniCredit Foundation, neprofitna korporativna zaklada UniCredit Grupe, koja je u Hrvatskoj prisutna kroz Zagrebačku banku na ovaj su način željeli promovirati kulturu moderne filantropije te potvrditi svoje usmjerenje prema podupiranju društvene ekonomije.

Na natječaj za Nagradu Zaklade UniCredit pristiglo je 27 prijava zainteresiranih pojedinaca i timova, među kojima je izabrano 5 finalista koji su imali priliku u završnom predstavljanju osvojiti nagradu vrijednu 7.500 eura. Za dodatne dvije nagrade u istim iznosima od 7.500 eura natjecalo se 6 timova iz The Inkubatora inkubacijskog programa Impact Huba Zagreb. Nakon programa edukacije i mentoriranja te finalnih prezentacija održanih jučer pred stručnim žirijem, na svečanosti održanoj u prostorima Impact Huba Zagreb proglašeni su sljedeći pobjednici:

Zeleno zlato, nositelj: Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato

Model samozapošljavanja žena (50+ godina). Problem nezaposlenosti u udaljenim ruralnim područjima koji koristi pametni model suradnje između civilnog, javnog i privatnog sektora, u kojem se lokalne žene obučava za održivu berbu samoniklog aromatičnog i ljekovitog bilja i izradu proizvoda te ih povezuje s tržištem. Model sa znatnim uspjehom koji je trenutno u planu za ponavljanje na nekoliko područja.

Healthy Meal Standard, nositelj projekta: Diana Gluhak (iz inkubacijskog programa Impact Huba Zagreb)

HMS je prvi certifikat za zdrave menije, uglavnom za turističke objekte, prvenstveno hotele i restorane,  a potencijalno se može koristiti za škole, vrtiće i druge ustanove. HMS uključuje obrazovanje osoblja, a obuhvaća različite certifikate za prehranu i goste s posebnim prehrambenim potrebama (dijabetes, djecu, smanjenje težine i bolesti srca). HMS postupak certifikacije prilagođava zakonskim propisima određene zemlje, kao i međunarodnim standardima.

Acro GoalAchiever, nositelj projekta: Acro (iz inkubacijskog programa Impact Huba Zagreb)

Interaktivni alat koji pomaže ljudima organizirati se postavljanjem ciljeva na jednostavan način - Acro je offline planiranje i on-line motivacijski alat. Jedinstveni offline sustav Acro omogućava ljudima da postave svoje ciljeve i postanu samostalno organizirani i dosljedni, a online komponenta čini ovaj proces vidljiv javnosti, čineći osobu dijelom veće zajednice uspješnih.

Hermes A. N Arriaga Sierra, suosnivač Impact Huba, Nenad Mećava, direktor Poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke i Giuseppe Ambrosio, voditelj programa za Hrvatsku u Zakladi UniCredit pobjednicima su uručili nagrade u iznosu od  7500 eura u kunskoj protuvrijednosti. Ova sredstva pobjednici će moći iskoristiti kao ključan seed kapital kako bi lansirali ili nastavili svoje započeto poslovanje s obzirom na to da je nagrada u obliku bespovratnih sredstava (bez ulaska u vlasništvo). Od ukupne nagrade u vrijednosti od 7.500 EUR koju će dobiti, pobjednici će direktno dobiti 80% (u kunama, u skladu sa zakonima RH). Preostalih 20% iznosa biti će alocirano za troškove izrade paketa vizualnog identiteta i po potrebi za otvaranje pravnog subjekta i povezane savjetodavne i zakonske troškove.

O konceptu natječaja i važnosti potpore društvenom poduzetništvu govorila je suosnivačica Impact Huba Zagreb Miljenka Plazonić Bogdan koja je naglasila kako je Nagrada Zaklade UniCredit na tragu potrebe za podrškom poduzetnicima u ranim fazama razvoja poslovanja: Ova vrsta poduzetništva je pokretač pozitivnog razvoja i kroz nova radna mjesta, ali i otvaranje važnih tema koje su od interesa za širu društvenu zajednicu. Iznimno nam je zadovoljstvo što na ovaj način završavamo naš inkubatorski program  te da uz mentorsku pomoć i edukacije koju je pomoglo i Ministarstvo poduzetništva i obrta sada možemo omogućiti i financijsku potporu.

Direktor Poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke Nenad Mećava istaknuo je važnost društvenog poduzetništva i ulogu koju ono igra u hrvatskom gospodarstvu. Veliki interes za naš natječaj ukazuje na stalan porast društvenih poduzetnika u Hrvatskoj. Prema podacima iz pripremljenog nacrta Strategije razvoja društvenog poduzetništva, od prodaje svojih roba i usluga na tržištu razne udruge 2012. godine ostvarile su gotovo milijardu kuna ukupnog prihoda. Iskustva u zemljama EU, a novije i u Hrvatskoj pokazuju da je podrška široke zajednice društvenim poduzećima i zadrugama razlog zbog kojeg je taj oblik poduzetništva i u vrijeme krize opstao i bio u porastu.

Povodom ove dodjele svoju je poruku iz Milana poslao predsjednik Zaklade UniCredit Maurizio Carrara: Zaklada UniCredit za sudjelovanje bira projekte u kojima postoji suradnja s iskusnim organizacijama specijaliziranim za socijalno poduzetništvo u nastojanju da prepozna i pomogne lokalne inicijative koje mogu postići veći društveni učinak kroz otvaranje radnih mjesta i organizaciju inovativnih socijalnih usluga

 

Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.