Korištenje karticama na internetu

Na internetu je sve dostupno, od informacija do zabavnih sadržaja, a i on-line kupnja uz kartično plaćanje postala je uobičajen način na koji u samo nekoliko klikova možemo doći do željene robe ili usluge.

Iako je kupnja na internetu jednostavna i zabavna, provjerite na što je sve potrebno obratiti pozornost kako bismo se zaštitili od prijevara: Sigurna uporaba kartica.

Plaćanje karticom na internetu započinje:
1. odabirom željenog proizvoda ili usluge
2. unosom osobnih podataka, kao što su ime i prezime te adresa dostave
3. unosom kartičnih podataka: broja kartice, roka valjanosti i/ili troznamenkastog broja s poleđine kartice (tzv. CVC-a).

Sve kartice Zagrebačke banke podržavaju sigurnosni standard 3-D Secure, odnosno omogućena je pouzdana autentifikacija prilikom plaćanja Zabinim karticama na internetu.

Način potvrđivanja transakcije nakon unosa kartičnih podataka ovisi o tome podržava li prihvatno mjesto sigurnosni standard ili se primjenjuje određeno izuzeće (npr. za transakcije malih vrijednosti, pretplate - ponavljajuće transakcije i sl.).

Preporuka je plaćati na prodajnim mjestima koja podržavaju 3-D Secure (Mastercard Identity Check, Visa Secure).

Za kupnju karticama na on-line prodajnim mjestima koja podržavaju sigurnosni standard potreban je token Banke. Ako nemate token, molimo vas da se javite u najbližu poslovnicu Banke za njegovo ugovaranje. Usluga korištenja m-tokenom besplatna je. Korisnici on-line bankarstva putem interneta (e-zabe za građane) osim fizičkog mogu ugovoriti i m-token, koji se nalazi unutar naše mobilne aplikacije m-zabe.

Mastercard i Visa prestaju s podrškom autentifikacija kartičnih plaćanja na internetu u staroj verziji sigurnosnog standarda.

Zbog toga se potvrda plaćanja Visa debitnim i Mastercard kreditnim karticama Zagrebačke banke na internetu od 18. listopada 2022. više ne provodi uz APPLI1/OTP jednokratnu lozinku koju generira token ili m-token, a potvrda plaćanja uz PUSH poruku i APPLI2/MAC iz tokena ostat će u primjeni.

Saznajte više:
- upute s načinima autentifikacije na 3DS prodajnim mjestima
- sve o metodi 3DS biometrije
- uputa za plaćanja na internetu metodom 3DS biometrije za građane

Često postavljana pitanja: