Općenito o investicijskim fondovima

Investicijskim fondovima upravlja društvo za upravljanje investicijskim fondovima (DZU). Osnivanje DZU zahtijeva odobrenje regulatora (u hrvatskom primjeru to je HANFA) koji i nakon početka rada DZU nastavlja nadzirati njegovo poslovanje. Osnivanje svakog investicijskog fonda također zahtijeva odobrenje regulatora čime se osigurava da svaki novi fond u potpunosti ispunjava sve zakonske i podzakonske uvjete, ali i da ih nastavlja ispunjavati tijekom postojanja.

Investicijski fondovi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni investicijski fondovi se često nazivaju i UCITS fondovima prema eng. Undertaking for Collective Investment in Transferable Securities te su namijenjeni većem broju ulagača. Pojam 'otvoreni' u nazivu objašnjava mogućnost da ulagač u svakom trenutku može prekinuti ulaganje u fond, ali i da nema maksimalno predviđene veličine fonda.

Investicijski fondovi prikupljanja novčana sredstava od zainteresiranih ulagača na temelju krovnog dokumenta fonda – Prospekta fonda, u kojem su opisane sve karakteristike fonda (gdje će se ulagati, koji su ciljevi, koja su ograničenja, kolike su naknade, koji su rizici,…). Poželjno je prije početka ulaganja proučiti Prospekt fonda i upoznati se sa svim detaljima.

Prikupljena novčana sredstva tj. imovina fonda ulaže se u različite financijske instrumente (obveznice, dionice, trezorski zapisi,…), sukladno strategiji ulaganja Fonda koja je definirana Prospektom.


Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.