Izjava o zaštiti privatnosti na internetskim stranicama Zagrebačke banke d.d.

Zagrebačka banka d.d. poštuje vaše pravo na zaštitu osobnih podataka i temelji svoje internetske stranice www.zaba.hr na tehnologijama koje pružaju bolje i sigurnije mrežno iskustvo. Pročitajte ove Informacije kako biste razumjeli kako i zašto obrađujemo vaše osobne podatke putem internetskih stranica www.zaba.hr.

Također, dodatne informacije vezano za obradu osobnih podataka povezanih s pružanjem proizvoda i usluga će vam biti dane i na određenim formama, odnosno web obrascima kojima pristupate i preko kojih pružate svoje osobne podatke te putem posebnih Informacija o obradi osobnih podataka (primjerice u svrhu zakazivanja termina za videosastanak ili sastanak u poslovnici).

Općenito, više informacija o obradi osobnih podataka od strane Banke kao voditelja obrade, a vezano uz poslovanje Banke, možete pronaći ovdje.

Voditelj obrade

Zagrebačka banka d.d., članica Grupe UniCredit, OIB: 92963223473, sa sjedištem na adresi Trg bana Josipa Jelačića 10, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska, e-mail: zaba@unicreditgroup.zaba.hr zaba@unicreditgroup.zaba.hr, tel.: 01 3773 333 (dalje u tekstu: Banka ili voditelj obrade) je voditelj je obrade u vezi sa postupcima obrade osobnih podataka koji se vrše putem ove mrežne stranice.

Koje informacije prikupljamo, svrhe obrade i pravne osnove za obradu

Prilikom korištenja internetskim stranicama prikupljaju se i obrađuju informacije povezane s vama kao pojedincem, što će omogućiti vašu identifikaciju, izravno ili zajedno s dodatnim informacijama („osobni podaci”). Podaci se prikupljaju izravno od vas kada ih sami unosite/pružate ili analizirajući vaše aktivnosti na internet stranici (kako je opisano niže).


  • Informacije koje nam pružite:

Ove informacije Banka prikuplja kada ih vi odlučite pružiti (npr. kada zatražite da Banka stupi s vama u kontakt u vezi s određenom uslugom/proizvodom te dobrovoljno dajete svoje podatke za kontakt) kroz primjerice Chat online razgovor, formu „Zakaži sastanak“, forme „Prigovori“, „Prijedlozi“, „Pohvale“ i sl.

Kada kontaktirate naše zaposlenike na online chatu ili preko web forme na internetskim stranicama Banke te zatražite pomoć ili postavite neko pitanje, podaci se obrađuju kako bismo pružili odgovore ili usluge koje zatražite (npr. kada zatražite zakazivanje sastanka i sl.) te kako bi Banka mogla stupiti s vama u kontakt kada je to potrebno i odgovoriti na vaše zahtjeve i upite. U tom slučaju je obrada nužna kako bismo Vam omogućili ostvarenje nekog od vaših prava zajamčenih važećim propisima (primjerice kako bismo odgovorili na vaš prigovor) ili za potrebe izvršavanja ugovora s vama, odnosno kako bi se poduzele radnje na vaš zahtjev prije sklapanja ugovora.

Također, kada nam se obratite putem društvenih mreža na kojima Banka ima svoj profil, prikupljamo podatke koje ste nam dostavili prilikom postavljanja upita ili zahtjeva kako bismo odgovorili na vaš upit što se temelji na izvršenju ugovora s vama, odnosno na poduzimanju radnji na vaš zahtjev ili je obrada nužna da bismo vam omogućili ostvarenje nekog od vaših prava zajamčenih važećim propisima (Banka je obvezna odgovoriti na prigovor).

Dakle, putem internetskih stranica vrši se prikupljanje vaših osobnih podataka koje pružite, ovisno o svrsi.

Molimo vas da obratite pažnju na tražene podatke koji su označeni kao obvezni. Naime, u slučaju da kao korisnik ne pružite tražene informacije koje su određene kao obvezne da bismo izvršili za vas traženu ili očekivanu aktivnost, u određenim slučajevima, aktivnost neće biti provediva (npr. kad nisu dani podaci koji su potrebni za zakazivanje sastanka).


  • Podaci koje prikupljamo putem kolačića i sličnih alata (dalje u tekstu : kolačići)

Rad internetske stranice, uključuje primjenu računalnih sustava i softverskih postupaka koji prikupljaju podatke o korisnicima internetskih stranica kao dio svojeg uobičajenog načina funkcioniranja, a prijenos takvih informacija vrši se kada se primjenjuju internetski komunikacijski protokoli. Zagrebačka banka prikuplja podatke o tipu uređaja (računalo, mobitel, tablet, tv itd.) kojim se koristite kako biste pristupili našoj internetskoj stranici i to putem kolačića i drugih tehnologija (data layer). Ovi podaci uključuju vašu IP adresu, informacije o hardveru, verziji aplikacije i vašim jezičnim postavkama, tipu preglednika, vrijeme pristupa i adrese internetskih stranica, lokaciju (državu), informacije o vašim aktivnostima na našoj internetskoj stanici (na primjer stranice koje posjećujete, proizvodi koje pregledavate - informacije o klikovima i vašem pristupu stranici na www.zaba.hr).

Također, Banka prikuplja i obrađuje podatke kako bi poboljšavala svoje internetske stranice i sadržaj na internetskim stranicama te kako bismo vam pružili informacije i oglase koji su relevantni za vas i vaše interese što se odvija nakon instalacije kolačića koji nisu nužni (npr. statističkih i marketinških kolačića). Primjerice, kako bismo vam predložili prilagođene ponude koje bi vas mogle zanimati, kako bismo vam pružili informacije o drugim mrežnim stranicama/uslugama za koje Banka smatra da bi vam mogle biti zanimljive (npr. o članicama Banke ili partnerima Banke).

Pri tome, za postavljanje kolačića, osim onih nužnih (neophodnih) kolačića, potrebna je Vaša prethodno dana privola. Privolu za postavljanje kolačića niste obvezni dati i imate je pravo povući u svakom trenutku bez negativnih posljedica.

Više informacija o kolačićima potražite ovdje. Također, privolu koju date možete kasnije povući izmjenom postavki na linku.

Za postavljanje nužnih (tehničkih) kolačića nije potrebna privola te se oni koriste kako bi web stranice mogle ispravno i na siguran način funkcionirati (kako bi se osigurao ispravan rad internetske stranice i utvrdile greške i/ili zlouporabe internetske stranice). Bez tih kolačića, neki dijelovi internetske stranice neće ispravno raditi. Ovi kolačići su unaprijed uključeni i nije ih moguće isključiti u postavkama, a više informacija o tome koji su to točno nužni kolačići, možete pronaći ovdje.

Nadalje, u većini preglednika je dostupna “Do Not Track” značajka, koja korisnicima omogućuje da pošalju zahtjev da ih se ne prati (npr. praćenje za analitiku i profiliranje).

Napominjemo kako će aktivacija opcije “Do Not Track” stupiti u primjenu tek kod prvog pristupa nakon što ste aktivirali opciju “Do Not Track” na svom uređaju.

Tko će moći pristupiti vašim osobnim podacima?

Uz obvezu zadržavanja povjerljivosti, Banka dijeli podatke s pouzdanim partnerima (uglavnom izvršiteljima obrade ili podizvršiteljima te nekim zasebnim voditeljima obrade) u određene svrhe: izradu statističke analize, omogućivanje tehničke ili IT potpore ili slične potrebe.

Dodatno, Banka će podijeliti podatke s drugim primateljem (npr. regulatorom koji provodi nadzor/inspekciju i sl.) kada je to propisano zakonom ili po drugoj pravnoj osnovi koja obvezuje Banku.

Gdje se čuvaju vaši osobni podaci?

Osobne podatke koje prikupimo čuvamo u sigurnom okruženju. Vaši osobni podaci su primjerenim mjerama zaštićeni od neovlaštenog pristupa, otkrivanja, uporabe, izmjena ili uništenja.

Obrađeni podaci pohranjuju se u prostorijama voditelja obrade i IT sustavima, ali podatke također pohranjujemo i na serverima naših pouzdanih davatelja usluga (trusted service provider).

To znači da dijelimo vaše osobne podatke koristeći IT sustave koji su procijenjeni sigurnima. Kada tako postupamo podaci se prenose na servere koji se nalaze u EU ili u zemlji koja osigurava adekvatnu razinu zaštite u skladu s EU zakonodavstvom.

Korištenje društvenih mreža i drugih alata

Radi statističkih analiza i mjerenja korištenja stranica, www.zaba.hr se koristi i nekim statističkim alatima, konkretno koristi se Adobe Analytics (dalje u tekstu: Adobe). Adobe Analytics koristi JavaScript kod koji se implementira na web stranicama kako bi se prikupili podaci o posjetiteljima. Kada posjetitelj pristupi web stranici, JavaScript kod bilježi informacije poput broja posjeta, pregledanih stranica, vremena provedenog na web stranici, izvora posjeta i mnoge druge relevantne podatke.

Adobe Analytics je alat za analitiku web stranica koji omogućava organizacijama da prate i analiziraju ponašanje posjetitelja na njihovim web stranicama te koristi kolačiće za prikupljanje podataka o posjetiteljima web stranica. Na obradu podataka od strane Adobea, podaci koje Adobe prikuplja uključuju jedinstvene identifikatore, vrstu i postavke preglednika, vrstu i postavke uređaja, operativni sustav, podatke o mobilnoj mreži te broj verzije aplikacije. Ti kolačići omogućavaju praćenje aktivnosti korisnika kako bi se prikupili podaci o aktivnostima, navigaciji i interakcijama, uključujući IP adresu, aktivnost sustava, uključujući i datum i vrijeme.

Adobe ima mogućnosti anonimizacije podataka koje mogu koristiti organizacije kako bi se osigurala zaštita podataka korisnika. Ove opcije omogućuju prikupljanje i analizu podataka bez otkrivanja identiteta pojedinih korisnika.

Nadalje, Adobe prikuplja podatke o interakciji s web stranicom, uključujući IP adresu, aktivnost sustava te datum, vrijeme i URL preporuke za zahtjev ispitanika.

Banka također koristi usluge Facebooka, YouTube, Instagrama, LinkedIna te Twittera na kojima ima poslovne profile. Ove se Informacije ne primjenjuju na usluge i treće strane koje imaju zasebne politike o privatnosti tj. informacije o obradi osobnih podataka. Više o njihovim politikama kao i o načinu na koji oni koriste vaše osobne podatke možete pogledati na:Skrećemo pozornost da prilikom vašeg pružanja podataka putem društvene mreže, treće strane koje upravljaju društvenim mrežama mogu prenijeti vaše podatke u SAD (npr. ako tamo imaju pohranu na servere u ili dozvoljavaju pristup osobama iz SAD-a) gdje se isti obrađuju sukladno propisima važećim u SAD-u. Ako želite kontaktirati navedene treće strane kako biste ostvarili svoja prava ili imate pitanja vezano uz njihovo prikupljanje i obradu podataka, možete im se obratiti na sljedeće kontakte:

META PLATFORMS IRELAND Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irska


Službenik za zaštitu podataka za Facebook:
https://hr-hr.facebook.com/policy.php
https://www.facebook.com/help/contact/
Službenik za zaštitu podataka za Instagram:
https://www.facebook.com/help/contact/540977946302970
https://privacycenter.instagram.com/policy/
Također, možete se obratiti Irskom povjereniku za zaštitu podataka ili Agenciji za zaštitu osobnih podataka u RH.


Google Ireland, Ltd., Gordon House Barrow St, Dublin 4, Ireland


Službenik za zaštitu podataka za YouTube:
https://support.google.com/policies/contact/general_privacy_form
Također, možete se obratiti Irskom povjereniku za zaštitu podataka ili Agenciji za zaštitu osobnih podataka u RH.


LINKEDIN IRELAND UNLIMITED COMPANY
Attn: Legal Dept. (Privacy Policy and User Agreement), Wilton Plaza, Wilton Place, Dublin 2, Ireland


Službenik za zaštitu podataka za LinkedIn:
https://www.linkedin.com/help/linkedin/ask/TSO-DPO
Također, možete se obratiti Irskom povjereniku za zaštitu podataka ili Agenciji za zaštitu osobnih podataka u RH.Twitter International Unlimited Company
Attn: Data Protection Officer
One Cumberland Place, Fenian Street
Dublin 2, D02 AX07 IRELANDSlužbenik za zaštitu podataka za Twitter:
https://twitter.ethicspointvp.com/custom/twitter/forms/data/form_data.asp
https://twitter.com/en/privacy
Također, možete se obratiti Irskom povjereniku za zaštitu podataka ili Agenciji za zaštitu osobnih podataka u RH.Koja su vaša prava? Kako ih možete ostvariti?

U svakom trenutku možete zahtijevati ostvarenje prava zajamčenih Općom uredbom o zaštiti podataka, odnosno pravo na povlačenje privole, pristup osobnim podacima, ograničavanje obrade osobnih podataka koji se odnose na vas, pravo na ispravak ili brisanje podataka, pravo na ulaganje prigovora na obradu takvih podataka te pravo na prenosivost podataka.

S tim u vezi, kao i u slučaju da imate pitanja, možete nam se obratiti na: zaba@unicreditgroup.zaba.hr, weburednik@unicreditgroup.zaba.hr ili na e-mail adresu Službenika za zaštitu podataka: sluzbenik.za.zastitu.osobnih.podataka@unicreditgroup.zaba.hr

Također, prigovor vezano za obradu osobnih podataka možete uputiti i nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Selska cesta 136, 10000 Zagreb (e-mail: azop@azop.hr, tel. 01 4609-000).

Banka će vas bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od mjesec dana od zaprimanja vašeg zahtjeva, obavijestiti o poduzetim radnjama, odnosno odgovorit će na vaš upit. Iznimno se taj rok može po potrebi produljiti za dodatna dva mjeseca, uzimajući u obzir složenost i broj zahtjeva, o čemu Vas je Banka obvezna obavijestiti.

Pohrana osobnih podataka


  • Općenito, Banka pohranjuje vaše osobne podatke samo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjenje pojedine svrhe, odnosno koliko je propisano.
  • Privola koja se daje za prikupljanje podataka (kolačići) daje se putem skočnog prozora, te se obnavlja protekom 12 mjeseci od vašeg zadnjeg prihvaćanja odnosno odbijanja pojedinih kolačića. Pri tome se osobni podaci prikupljeni kolačićima čuvaju ovisno o trajanju kolačića, odnosno dok korisnik ne obriše kolačiće na svojoj opremi ili promijeni postavke kolačića na web stranicama Banke, pri čemu se dokaz o tome da je dana privola za kolačiće čuva 12 mjeseci od davanja privole.


Nakon navedenih razdoblja podaci se brišu i/ili anonimiziraju, osim onih podataka koje je Banka treba zadržati na duži period u slučaju da dođe do spora i/ili Banka mora obrađivati podatke za postavljanje ili obranu od pravnih zahtjeva, u kojem slučaju će se podaci čuvati i dulji period dok postoji svrha obrade (npr. do okončanja postupka), odnosno koliko je propisano u konkretnom slučaju.

Web stranice trećih strana

www.zaba.hr sadržava linkove prema web-lokacijama trećih strana.

Ove Informacije primjenjuju se samo na internetske stranice Banke pa prilikom povezivanja s drugim web stranicama, upućujemo vas da pročitate njihove informacije o obradi osobnih podataka.

Izmjene i ažuriranja

Zagrebačka banka zadržava pravo izmjene ovih Informacija i obavijesti o kolačićima u bilo kojem trenutku kako bi prenijela nove važne informacije te kako biste bili informirani o načinima na koje Zagrebačka banka na svojim internetskim stranicama obrađuje vaše podatke te stoga preporučujemo da povremeno provjerite ažuriranja.

Zadnja izmjena 4. rujan 2023.