Ulaganje u budućnost

Kako biste sebi i svojim bližnjima omogućili financijsku stabilnost, a time i zaštitili vlastiti životni standard, potrebno je pametno planirati i ulagati.

1. Životna osiguranja
Znate li da se sve više stanovnika Hrvatske iz godine u godinu odlučuje na ulaganje u životna osiguranja kako bi pravodobno zaštitili svoju i budućnost svoje obitelji? Život je nepredvidiv.

Ugovaranje životnog osiguranja predstavlja dugoročno rješenje koje nudi kombinaciju sigurne štednje i zaštite, a osmišljeno je upravo kako bi se prilagodilo vašim životnim potrebama, željama i očekivanjima. Tako štedite, a istodobno osiguravate sebi i svojim najdražima financijsku potporu u svim neugodnim situacijama, pa i onoj najgoroj tijekom cijelog trajanja osiguranja. Osim toga, policom životnog osiguranja može se koristiti i kao instrumentom osiguranja kredita u banci.
Pri kupnji životnog osiguranja imajte na umu nekoliko čimbenika:

  • analizirajte svoj trenutačni životni standard i promislite kakav standard želite u budućnosti;
  • analizirajte svoje financijske potrebe: zapišite svoje trenutne i buduće financijske obveze (npr. krediti, školovanje djece itd.), potom od tog iznosa oduzmite očekivane buduće prihode (npr. plaća, ušteđevina itd.), a iznos koji dobijete je svota na koju biste se trebali osigurati;
  • osiguranje je dugoročna obveza i dobro je objektivno razmotriti vlastite mogućnosti, ali i financijske potrebe;
  • potrebno je krenuti što ranije, čak i s manjim uplatama, i u kontinuitetu štedjeti.

2. Dobrovoljni mirovinski fondovi
Dobrovoljna mirovinska štednja ili tzv. treći stup mirovinskog osiguranja pruža nam mogućnost da sami preuzmemo odgovornost za vlastita mirovinska primanja i standard u svojim zlatnim godinama.
Ulaganjem u dobrovoljnu mirovinsku štednju ostvarujemo pravo na dodatnu mirovinu iz III. stupa (uz mirovinu iz I. i II. stupa ako smo u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja), a država sve građane s prebivalištem u RH potiče da dodatno štede za svoju mirovinu dajući im državna poticajna sredstva i odobravajući porezne olakšice. Državnim poticajnim sredstvima (DPS) država potiče ulaganje u dobrovoljnu mirovinsku štednju s dodatnih 15 % na uplaćena sredstva u jednoj kalendarskoj godini i samo po jednom dobrovoljnom mirovinskom fondu, a do ukupno uplaćenog iznosa od 663,61 eura godišnje. To znači da je moguće uvećati iznos na računu za 99,53 eura DPS-a godišnje!
Dobrovoljna mirovinska štednja jedini je financijski proizvod na hrvatskom tržištu koji ima tri prednosti od ulaganja: porezne olakšice, državna poticajna sredstva te prinos fonda! Poslodavcima je uplata dobrovoljne mirovinske štednje porezna olakšica do iznosa od 804 eura godišnje ili 67 eura mjesečno po zaposleniku. Jednak je porezni tretman ovih uplata i za poreznog obveznika koji obavlja samostalnu djelatnost ( umjetnici, obrtnici i sl. ), bez obzira uplaćuje li dobrovoljnu mirovinsku štednju za svoje radnike ili sebe osobno.

3. Oročenja
Jedan od provjerenih i učinkovitih načina planiranja i kontrole financija svakako je metoda list papira i olovka. Pokušajte bilježiti kako i na što trošite svoj novac, ulažete li i, ako ulažete, u što? Ostaje li vam krajem mjeseca ponešto dodatnog novca i što s njime činite? Naposljetku, jeste li zadovoljni svojom financijskom situacijom i što možete učiniti da ona postane bolja? Držimo se optimističnog pravila da uvijek može bolje!
Čak i ako nemate bitnijeg financijskog viška ili možda uopće nemate viška, samokontrolom, smanjenjem suvišne potrošnje i štednjom već i manjih novčanih iznosa dugoročno možete ostvariti znatne uštede. Ako dio tog iznosa usmjerite u neki od oblika štednje ili ulaganja, u budućnosti možete očekivati dodatno povećanje svoje imovine.

U svakom slučaju, bitno je da se pravodobno i kvalitetno informirate te odaberete proizvod koji vam po svim svojstvima najbolje odgovara.

4. Investicijski fondovi
Sigurno ste barem jednom u životu čuli komentare kao što je: Investiranje, dionice, obveznice? To je za bogate. Pojma nemam što su investicijski fondovi i u što ulažu. To je nešto jako komplicirano. Dionice? Pa, tu se samo može izgubiti novac. Mnogi se pitaju Zašto investirati? Dopustite da vaš novac radi za vas. Ako oročite novac, zaradili ste kamatu. Ako kupite dionice tvrtke koja isplaćuje dividende, zaradili ste dividendu, a ako k tomu i cijena dionice poraste, zaradili ste i razliku u cijeni. Ako investirate na tržištima kapitala dugoročno, možete preuzeti nešto višu razinu rizika i ulagati u, primjerice, dionice ili dioničke fondove. Njihova će cijena i rasti i padati tijekom ulaganja, ali dugoročno takva ulaganja prosječno mogu zaraditi više od depozita.
Investicijski fondovi predstavljaju idealno rješenje za sve koji ne žele većinu svojeg vremena provesti istražujući tržišta i vrijednosnice, analizirati, birati i potom budno pratiti ulaganje. Prednosti ulaganja u investicijske fondove jesu profesionalno upravljanje imovinom, mogućnost ostvarenja većih prinosa u usporedbi s klasičnim oblicima štednje, diversifikacija, transparentan prikaz troškova i strukture te velika mogućnost izbora investicijskih fondova koji zadovoljavaju različite potrebe i investicijske ciljeve.

Zagrebačka banka osobne podatke unesene u donji obrazac obrađuje u svrhu ugovaranja sastanka u poslovnici banke i čuva 30 dana. Ako ste klijent Zagrebačke banke predlažemo da unesete OIB kako bi temeljem podataka kojima banka raspolaže bankar pripremio najbolje financijske ponude za vas.
Više o tome pročitajte u Informacijama o obradi osobnih podataka

Vaši podaci za kontakt

Odaberite poslovnicu za sastanak

Predložite termin sastanka, nastojat ćemo ispuniti vašu želju.
 

Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.