Poslovanje s inozemstvom omogućuje vam pristup potencijalno unosnim novim tržištima i pronalaženje povoljnijih rješenja s različitim dobavljačima i kupcima.

Prije nego što odlučite poslovati s inozemstvom, predlažemo vam sljedeće korake kojima poslovanje možete ostvariti još sigurnije, uspješnije i pritom se zaštititi od rizika koji se javljaju pri uvozu i izvozu:

  • Istražite tržište u kojem želite poslovati te mogućnosti i ograničenja poslovanja na tom tržištu. Za dodatne informacije o potencijalnom tržištu i pitanja povezana s ograničenjima poslovanja i mogućim sankcijama, obratite se institucijama Republike Hrvatske nadležnima za međunarodna pitanja (MVEP, HGK)
  • Definirajte tko su vam ciljani klijenti i upoznajte svojeg potencijalnog partnera. Također, uzmite u obzir moguće sankcije povezane s određenim pravnim ili fizičkim osobama, robama ili uslugama, u vezi s čim se možete obratiti institucijama Republike Hrvatske nadležnima za međunarodna pitanja (MVEP, HGK)
  • Odlučite želite li poslovati izravno ili putem zastupnika.
  • Proučite konkurenciju na novom tržištu
  • Pripremite strateški plan za svoj posao uvoza ili izvoza. Napravite razradu troškova, definirajte način financiranja i plan ostvarenja prihoda povezano sa širenjem svojeg poslovanja.
  • Ako ste izvoznik, razradite marketinšku strategiju za plasiranje svojih proizvoda/usluga na novo tržište
  • Uzmite u obzir rizike koji se pojavljuju u međunarodnom poslovanju od kojih se trebate zaštiti pri ulasku na novo tržište:

           -rizik zemlje

           -rizik ugovorne strane (rizik naplate, prijevare, neispunjenja obaveze)

           -tržišni rizik 

           -valutni rizik.

Imate dodatna pitanja o rizicima u međunarodnom poslovanju? Pošaljite nam poruku e-pošte na: tradefinance@unicreditgroup.zaba.hr

Zagrebačka banka osobne podatke unesene u donji obrazac obrađuje u svrhu ugovaranja sastanka u poslovnici banke i čuva 30 dana. Predlažemo da unesete OIB kako bi temeljem podataka kojima banka raspolaže bankar pripremio najbolje financijske ponude za vas.
Više o tome pročitajte u Informacijama o obradi osobnih podataka.

Naziv tvrtke *

OIB tvrtke *

Vaši podaci za kontakt

Odaberite poduzetničko bankarstvo