Dokumentarni akreditiv predstavlja obvezu banke koja djeluje po nalogu kupca za izvršavanje plaćanja robe ili usluga u korist dobavljača u dogovorenom roku, u skladu s uvjetima akreditiva i nakon prezentiranja ugovorenih dokumenata.

Plaćanje akreditivom može se ugovoriti u međunarodnom i domaćem poslovanju.  

Prednosti

 1. Sigurnost realizacije ugovorenog posla
  Najčešće korišten instrument međunarodnog platnog prometa i instrument osiguranja plaćanja koji vama i vašem poslovnom partneru pruža visok stupanj sigurnosti realizacije ugovorenog posla te dodatne mogućnosti pregovora u vezi s uvjetima, rokovima plaćanja, dokumentima i cijenama.
 2. Plaćanje i preuzimanje robe isključivo uz ispunjenje određenih uvjeta
  Akreditiv kupcu (uvozniku) jamči da će plaćanje biti izvršeno samo u slučaju da prodavatelj (izvoznik) prezentira tražene dokumente. Kupcu također daje sigurnost da će primiti robu koju je ugovorio, dok prodavatelju jamči da će naplatiti isporučenu robu ako je ispunio uvjete dogovorene akreditivom.
 3. Dodatno umanjite rizik inozemnog partnera i njegove banke konfirmacijom loro (izvoznog) akreditiva
  Ako ste kao prodavatelj (izvoznik) s partnerom dogovorili otvaranje akreditiva u svoju korist, rizik vaše naplate ovisi o bonitetu kupčeve banke, a ne o bonitetu vašeg kupca. Možemo vam ponuditi mogućnost dodatnog osiguravanja od rizika plaćanja banke kupca konfirmacijom loro izvoznog akreditiva otvorenog u vašu korist. Konfirmacijom akreditiva dajemo čvrstu obvezu da ćemo isplatiti akreditivnu svotu pod uvjetima iz akreditiva, neovisno o tome je li banka kupca koja je otvorila akreditiv izvršila obveze plaćanja.
 4. Poboljšajte svoju likvidnost otkupom akreditiva forfaitom
  Ako ste s kupcem u zemlji ili inozemstvu dogovorili akreditiv s odgođenim plaćanjem u svoju korist, možete nam prodati svoje potraživanje po akreditivu prije dospijeća te na taj način pospješiti svoju likvidnost bez novog zaduženja.
 5. Cjelovita i zaokružena usluga
  Pružamo potpunu uslugu povezanu s poslovanjem s dokumentarnim akreditivima u zemlji i inozemstvu, uvoznim (nostro) i izvoznim (loro) akreditivima, od otvaranja ili prosljeđivanja, kompletiranja dokumenata i izmjene uvjeta do plaćanja po akreditivu te dodatnih mogućnosti financiranja otkupom akreditiva forfaitom.
 6. Brža, efikasnija i jednostavnija dostava zahtjeva
  Dostava zahtjeva za izdavanje garancija i pisama namjere putem e-zabe
 7. Stručno savjetovanje
  Dugogodišnje iskustvo i stručnost u standardnim i složenim transakcijama, naše profesionalno i educirano osoblje te brojne nagrade u području financiranja trgovine i izvoza jamče visoku kvalitetu usluge   
 8. Međunarodna prisutnost UniCredit Grupe i široka korespondentna mreža
  Zagrebačka banka i Grupa UniCredit predstavljaju snažnog partnera koji vam može pružiti podršku u međunarodnom poslovanju.

Zagrebačka banka osobne podatke unesene u donji obrazac obrađuje u svrhu ugovaranja sastanka u poslovnici banke i čuva 30 dana. Predlažemo da unesete OIB kako bi temeljem podataka kojima banka raspolaže bankar pripremio najbolje financijske ponude za vas.
Više o tome pročitajte u Informacijama o obradi osobnih podataka.

Naziv tvrtke *

OIB tvrtke *

Vaši podaci za kontakt

Odaberite poduzetnički centar