Suradnja s UniCredit Foundation

Uz podršku UniCredit Foundation, Zagrebačka banka od 2013. godine putem javnih natječaja podržava društvene poduzetnike. I na taj način banka doprinosi stvaranju novih radnih mjesta, uključivanju marginaliziranih na tržište rada, kreiranju novih proizvoda, konkurentnosti i unapređenju kvalitete života te slobodi odlučivanja kroz poslovanje za društvenu dobrobit. UniCredit Foundation osnovana je 2003. kao korporativna zaklada UniCredita. Cilj joj je pridonijeti razvoju zajednica unutar kojih djeluje te ustraje na promicanju održivih inicijativa, inovativnosti na različitim društvenim područjima te izgradnju djelotvorne suradnje i dugoročnog odnosa s neprofitnim subjektima.

Posljednje se tri godine UniCredit Foundation fokusirala na potporu društvenom poduzetništvu. Zaklada financijski nadograđuje model društvenog poduzetništva kroz suradnju s različitim neprofitnim organizacijama, oslanjajući se na njihovu prirodnu sklonost ekonomskoj i financijskoj održivosti, omogućuvajući im da, uz financijsku podršku, kontinuirano proizvode i osiguravaju društveno korisna dobra i usluge, istodobno pomažući marginaliziranim skupinama da pronađu posao.

Zagrebačka banka i UniCredit Foundation raspisale su 2015. godine natječaj pod nazivom Nagrada UniCredit Foundation. Ovaj je natječaj realiziran u partnerstvu s Impact Hub-om Zagreb, najvećim kolaborativnim prostorom u Hrvatskoj koji podržava poduzetnike i društvene inovatore.

Dosadašnji pobjednici natječaja Zagrebačke banke i UniCredit Foundation u 2015. su sljedeći projekti:

 1. Zeleno zlato, nositelj: Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato
  Model samozapošljavanja žena (50+ godina). Problem nezaposlenosti u udaljenim ruralnim područjima koji koristi pametni model suradnje između civilnog, javnog i privatnog sektora, u kojem se lokalne žene obučava za održivu berbu samoniklog aromatičnog i ljekovitog bilja i izradu proizvoda te ih povezuje s tržištem. Model sa znatnim uspjehom koji je trenutno u planu za ponavljanje na nekoliko područja.
 2. Healthy Meal Standard, nositelj projekta: Diana Gluhak
  HMS je prvi certifikat za zdrave menije, uglavnom za turističke objekte, prvenstveno hotele i restorane, a potencijalno se može koristiti za škole, vrtiće i druge ustanove. HMS uključuje obrazovanje osoblja, a obuhvaća različite certifikate za prehranu i goste s posebnim prehrambenim potrebama (dijabetes, djecu, smanjenje težine i bolesti srca). HMS postupak certifikacije prilagođava zakonskim propisima određene zemlje, kao i međunarodnim standardima.
 3. Acro GoalAchiever, nositelj projekta: Acro
  Interaktivni alat koji pomaže ljudima organizirati se postavljanjem ciljeva na jednostavan način - Acro je offline planiranje i on-line motivacijski alat. Jedinstveni offline sustav Acro omogućava ljudima da postave svoje ciljeve i postanu samostalno organizirani i dosljedni, a online komponenta čini ovaj proces vidljiv javnosti, čineći osobu dijelom veće zajednice uspješnih.

Zagrebačka banka u suradnji sa UniCredit Foundation i međunarodnom organizacijom NESsT raspisala je 2013. godine natječaj MOJA ZAJEDNICA za potporu projektima vezanim uz društveno poduzetništvo kako bi se ojačali kapaciteti ovih poduzeća i udruga. Natječaj je raspisan uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Dosadašnji dobitnici potpora Moja zajednica u 2014.:

 1. Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR Hrvatske), Koprivnica projekt: Teretnim biciklom do održive zajednice
  Glavni cilj ovog projekta je uspostaviti besplatan sustav za skupljanje otpadnog papira teretnim biciklima od vrata do vrata u prigradskim naseljima i okolnim mjestima Koprivnice.
 2. Udruga za mlade Alfa Albona, Labin projekt: Zgrada društvenog poduzetništva
  Projekt Zgrada društvenog poduzetništva jest prenamjena bivšeg učeničkog doma u hostel za mlade s dodatnim sadržajima. Plan prenamjene obuhvaća osnivanje hostela za mlade s 56 ležajeva i dodatnim sadržajima namijenjenim mladim i aktivnim gostima, te polivalentne dvorane sa 100 sjedećih mjesta za organizaciju edukacija, konferencija i seminara.
 3. Autonomni centar - ACT, Čakovec projekt: Domače jelo restoran & catering & trgovina
  Udruga Autonomni centar - ACT već nekoliko godina intenzivno razvija lokalna društvena poduzeća a njezin rad nadopunit će socijalna poljoprivredna zadruga Domači vrt. Za potrebe ovog projekta koristit će se lokalne organski/biodinamički proizvedene namirnice i materijali bez štetnog utjecaja na prirodu te će se kroz projekt uključiti marginalizirane skupina (naročito osobe s invaliditetom) na tržište rada kroz edukacijsko-rehabilitacijsko-radne procese u organizaciji.
 4. Socijalna zadruga Pružimo ruke Bjelovar projekt: Ceker za laptop
  Zadruga teži uspostaviti stabilno poslovanje i održivi razvoj kroz pružanje socijalno uslužnih djelatnosti (edukacije, stručno osposobljavanje za različite socijalno isključene skupine) te djelatnosti proizvodnje, plasmana i razvoja proizvoda od ekoloških materijala proizvodnju pletenih torbi od komušine, šivanje, pletenje i izradu ručnih radova, suvenira i slično (kulturna baština). Misija je stvarati uvjete i omogućiti veću razinu socijalizacije žena žrtava obiteljskog nasilja i nezaposlenih žena, s ciljem bolje uključenosti u društvenu zajednicu.
 5. Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec projekt: osnivanje društvenog poduzeća Izvor d.o.o.
  Cilj poslovnog poduhvata je otvaranje poduzeća za zapošljavanje osoba s invaliditetom koje će se baviti proizvodnjom kožnate galanteriju za korporativni sektor i turiste.