EIB i ZABA zajednički će podupirati energetski učinkovite projekte

05.12.2017.

Europska investicijska banka (EIB) i Zagrebačka banka sklopile su u utorak u Zagrebu ugovor o suradnji u okviru programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) vrijedan 40 milijuna eura. Riječ je o financijskom instrumentu EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) koji je namijenjen financiranju investicija iz područja energetske učinkovitosti. Potpisivanjem ovog ugovora Zaba postaje jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrumenta.

Program za energetsku učinkovitost sastoji se od tri komponente: financiranja, djelomične pokrivenosti rizika kredita koji pokriva Europska komisija te tehničke pomoći Banci u cilju daljnjeg jačanja kapaciteta potrebnih za financiranje investicijama u energetsku učinkovitost. Financijska sredstva namijenjena su malim i srednjim poduzetnicima, velikim klijentima te pravnim osobama u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Prihvatljive su investicije u  poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih zgrada, izgradnju novih zgrada, poboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih postrojenja, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneracijska postrojenja.

Dario Scannapieco i Miljenko Živaljić

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić poručio je: "Iznimno smo zadovoljni novom poslovnom suradnjom s EIB-om te činjenicom da će Zagrebačka banka biti prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u PF4EE programu, što predstavlja nastavak naših aktivnosti vezanih uz podupiranje investicija u energetsku učinkovitost. Osim toga, time potvrđujemo dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju s Europskom investicijskom bankom".

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco dodao je kako partnerstvo EIB-a s najvećom poslovnom bankom u zemlji osigurava hrvatskim tvrtkama dodatno dugoročno financiranje uz povoljnije uvjete. Uz to, pojasnio je, u Hrvatskoj se prvi puta koristi PF4EE - inovativni financijski instrument osmišljen kako bi potaknuo provedbu prioritetnih investicija koje pridonose energetskoj učinkovitosti i štednji.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su i zamjenik predsjednika Uprave i General Manager Zagrebačke banke Claudio Cesario, član Uprave Zagrebačke banke Marko Remenar, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te voditelj ureda EIB-a u Zagrebu Anton Kovačev.

Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.