InvestEU: EIF i UniCredit potpisuju sporazume o usmjeravanju 1 milijarde eura poduzećima sedam zemalja Srednje i Istočne Europe

10.05.2023.

  • EIF će putem dva jamstva vrijednosti 370 milijuna eura osigurati UniCredit Grupi financiranje 1 milijarde eura ulaganja koja provode mala poduzeća u sedam zemalja Srednje i Istočne Europe
  • Ovi su sporazumi omogućeni uz potporu programa InvestEU. Očekuje se da će do 2500 malih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije imati koristi od ove suradnje u vidu olakšanog pristupa financiranju
  • Sporazumi EIF - UniCredit imaju za cilj potaknuti ulaganja u području održivosti, inovacija, digitalizacije, kulture, kreativnosti, obrazovanja i društvenih ulaganja

Europski investicijski fond (EIF), koji je dio Grupe EIB-a, daje UniCredit Grupi dva jamstva u vrijednosti od 370 milijuna eura za poticanje ulaganja malih i srednjih poduzeća (MSP) i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u sedam zemalja EU-a: Hrvatsku, Bugarsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Transakcije podupire InvestEU, program Europske unije za dugoročno financiranje koji podržava održivo ulaganje, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta u Europi, a cilj mu je mobilizirati najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritetne politike EU-a do 2027.

Jamstva EIF-a iz programa InvestEU omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnijim uvjetima za predviđeno 2500 malih i srednjih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe i mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od oko 1 milijarde eura. Sredstva će prvenstveno biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora.

U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja krediti će se također odobravati za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije kao i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama te za promicanje razvoja održive mobilnosti.

“Sjajna suradnja između Grupe EIB-a i UniCredit Grupe ključna je za dopiranje do što većeg broja malih poduzeća diljem srednje i istočne Europe, osiguravajući im resurse potrebne za ulaganje u svjetliju, održiviju i inovativniju budućnost”, izjavila je Gelsomina Vigliotti, predsjednica EIF-a. "Ovaj poduhvat još jednom pokazuje predanost EIF-a u olakšanju pristupa financiranju za 23 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća, koja predstavljaju 99% svih poduzeća i osiguravaju oko tri četvrtine svih radnih mjesta u EU-u."

Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za ekonomiju, izjavio je: „InvestEU predstavlja ključan instrument u potpori malim i srednjim poduzećima i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe. Zahvaljujući ovom sporazumu, poduzeća u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji moći će ubrzati svoj prijelaz na zelenije i digitalnije gospodarstvo, primjerice ulaganjima u energetsku učinkovitost stambenih zgrada. Ponosni smo jer pružamo potrebnu podršku poduzećima u ovim zemljama kako bi postigli taj cilj i stvorili nova radna mjesta.“

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredita, dodaje: „Pružanje održivog financiranja za poticanje društvenih ulaganja i inovacija ključan je element našeg obećanja da ćemo poboljšati društveni aspekt okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja na koji god način možemo. U posljednjih deset godina, naša suradnja s Grupom EIB-a omogućila je olakšani pristup financiranju za više od 12 000 malih i srednjih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Zahvaljujući našoj čvrstoj prisutnosti i lokalnoj mreži u regiji, u strateškom partnerstvu s EIF-om i Grupom EIB, dodijeljena nam je najveća regionalna alokacija jamstvenog fonda InvestEU. To će nam omogućiti da klijentima pružimo još više dok neprestano nastojimo ispuniti našu svrhu osnaživanja zajednica u ostvarivanju napretka.

„Novo jamstvo InvestEU omogućit će poticanje inovacija i digitalizacije za mala i srednja poduzeća, podršku mikro i socijalnim poduzećima u regiji te promicanje razvoja kulturnog i kreativnog sektora. S obzirom na to da su ESG vrijednosti dio svega što radimo, više od polovice našeg novog portfelja s jamstvom Invest EU bit će posvećeno održivosti”, izjavili su Teodora Petkova, direktorica Istočne Europe i Gianfranco Bisagni, direktor Srednje Europe UniCredita tijekom svečanosti potpisivanja održanoj u Milanu. Događaju je virtualno iz Rima prisustvovala predsjednica EIF-a Gelsomina Vigliotti. U ime EIF-a sporazum je potpisao g. Alessandro Tappi, glavni direktor EIF-a za ulaganja.

UniCredit je jedan od najvećih pružatelja usluga bankarstva – rješenja podrške međunarodnih financijskih institucija i lokalnih agencija. Tijekom posljednjih godina UniCredit je ugovorio više od 7 milijardi eura financiranja za poslovanje u Srednjoj i Istočnoj Europi koristeći jamstvene programe, čime je podržao više od 35 000 klijenata u regiji, uglavnom malih i srednjih poduzeća.

“Ovaj Sporazum nastavak je dugogodišnje uspješne poslovne suradnje Zagrebačke banke i EIF-a. Naša je misija kontinuirana podrška hrvatskim poduzećima koja će kroz ovaj program imati olakšan pristup financiranju u području održivosti, inovacija, digitalizacije, kulture, obrazovanja i društvenih ulaganja”, izjavio je Spas Vidarkinsky, član Uprave Zagrebačke banke.


Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.