Prvi elektronički potpisi koji zamjenjuju vlastoručne od sada u Zagrebačkoj banci

28.07.2016.

Po prvi puta u Hrvatskoj, uvođenjem naprednog elektroničkog potpisa u oblaku, Zagrebačka banka omogućuje stvarno ugovaranje bankarskih usluga online. Riječ je o prvom privatnom izdavatelju elektroničkih certifikata u Hrvatskoj.

Zagrebačka banka postala je prvi privatni izdavatelj certifikata naprednog elektroničkog potpisa u Hrvatskoj i napravila veliki iskorak na financijskom tržištu, omogućivši svojim klijentima ugovaranje usluga iz svog doma. Iako se u posljednje vrijeme dosta govori o online ugovaranju usluga financijskih institucija, zapravo je do sada bilo moguće obaviti samo dio procesa preko Interneta, dok je za potpisivanje ugovora ipak bilo potrebno doći u poslovnicu.   

            

Naime, Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske, tijelo nadležno za zakonodavni okvir i nadzor u području e-potpisa, dalo je suglasnost  Zagrebačkoj banci za izdavanje elektroničkih certifikata te ju je uvrstilo u Evidenciju davatelja usluga certificiranja RH i u Pouzdani popis (eng. Trust list) pružatelja usluga povjerenja na razini EU.    

Napredni  elektronički potpis ekvivalent je vlastoručnom potpisu i ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis za fizičke osobe, a vlastoručni potpis osobe ovlaštene za potpisivanje i otisak pečata za pravne osobe. Banka zapravo izdaje certifikat, kojim građanima i tvrtkama omogućuje elektroničku identifikaciju, autentifikaciju i potpis ugovora s bankom, putem mobilnog ili internetskog bankarstva. Time se iz procesa zaključivanja ugovora potpuno izbacuje potreba za dolaženjem u poslovnicu i „fizičkim“ potpisivanjem ugovora te eventualna dodatna ovjera potpisa kod javnog bilježnika.

Elektroničko potpisivanje ugovora osobnim kvalificiranim certifikatom putem e-zabe i m-zabe prvo će moći koristiti odabrani korisnici unaprijed odobrenih gotovinskih kredita, a Zaba će ovu uslugu u narednom razdoblju ponuditi i ostalim klijentima i to za različite bankarske usluge.

„Ovim sustavom započinjemo novo digitalno razdoblje pružanja usluga u kojem će građani ubuduće moći ugovoriti sve usluge banke bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, bez potrebe dolaska u poslovnicu radi potpisivanja dokumenta.“ dodala je Dijana Hrastović.  Prvi klijenti kojima će krajem srpnja biti ponuđeno online ugovaranje gotovinskog kredita dobit će o tome posebnu informaciju putem e-maila i telefonskog kontakta. Sami podaci o ponudi odobrenih kredita bit će im dostupni na e-zabi i m-zabi, gdje ih odmah mogu ugovoriti.  Sve što će klijentima biti potrebno za izdavanje i korištenje kvalificiranog certifikata jest mobilni token Zagrebačke banke i lozinka kvalificiranog certifikata koja je isključivo dostupna njima i s njom samostalno upravljaju. Odmah po ugovaranju, kredit se isplaćuje na tekući račun i raspoloživ je klijentu za daljnju upotrebu.

Uvođenje elektroničkog potpisa posljedica je i iznimnog rasta korištenja online kanala Zagrebačke banke u posljednjih nekoliko godina. Uslugu m-zaba za građane danas aktivno koristi više od 153 tisuće korisnika koji mjesečno izvrše pola milijuna transakcija vrijednih pola milijarde kuna. Prema predviđanjima, do 2018. će ih u banci biti oko 300.000, što znači da će tu uslugu koristiti trećina klijenata Zabe.Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.