Kako pametno ulagati u fondove

Fondovi u koje ulažete trebali bi odgovarati vašim investicijskim ciljevima i sklonosti riziku

I kad planirate putovanje, kupujete novi automobil ili hladnjak, trebate znati nešto o tome kako biste donijeli najbolju odluku. Jednako je i s ulaganjem u dionice, obveznice ili investicijske fondove. Znanje vam pomaže da donesete "pametniju" investicijsku odluku.

Ako oročite novac, zaradili ste kamatu. Ako kupite dionice kompanije koja isplaćuje dividende, zaradili ste dividendu, a ako k tomu i cijena dionice poraste, zaradili ste i razliku u cijeni. Ako investirate na tržištima kapitala dugoročno, možete preuzeti nešto višu razinu rizika i ulagati u, primjerice, dionice ili dioničke fondove. Njihova će cijena i rasti i padati za vrijeme ulaganja, ali u duljem roku takva ulaganja mogu zaraditi u prosjeku više od depozita čije su godišnje kamate takve da ih inflacija lako "pojede".

Investicijski fondovi prikupljaju sredstva velikog broja ulagatelja s ciljem zajedničkog ulaganja prikupljene imovine u različite vrijednosne papire - dionice, obveznice, trezorske zapise i dr. Ukupna ulaganja fonda obično se nazivaju portfeljem fonda koji je podijeljen na tzv. udjele u fondu. Primitkom nove uplate klijenta fond "izdaje" odgovarajući broj novih udjela, dok se povlačenjem uloga, odnosno prodajom "otkupljuje" odgovarajući broj udjela.

Fondovima upravlja društvo za upravljanje investicijskim fondovima odnosno profesionalni fond menadžeri u okviru strategije fonda propisane u Prospektu tj. temeljnom dokumentu fonda. Na taj je način mogućnost ostvarenja prinosa u odnosu na klasične oblike štednje veća. Uz to, većina ljudi nema vremena ni znanja baviti se ulaganjima onako kako to čine fond menadžeri (analiza, odabir i praćenje ulaganja).

Prije ulaganja u fond sagledate cjelokupnu vašu imovinu, trenutne i buduće potrebe za novčanim sredstvima te sklonost preuzimanju rizika ovisno o vrsti ulaganja. Nakon toga odabirete pravi fond na temelju rizika koji ste spremni preuzeti te vašem očekivanom prinosu. Nakon kupnje udjela pratite vrijednost vašeg ulaganja i ne zaboravite da što je mogućnost potencijalnog prinosa od ulaganja veća, ulaganje je u pravilu rizičnije i obratno.

5 savjeta za pametno ulaganje u fondove

  1. "Ne stavljajte sva jaja u istu košaru". Diverzificirajte ulaganja kako biste smanjili rizik ulaganja, važno je da u prosjeku vrijednost ulaganja raste.
  2. Ulažite na dulji rok, pogotovo ako je riječ o dionicama ili dioničkim fondovima jer se na taj način rizik smanjenja uloga znatno umanjuje.
  3. Prije odabira fonda proučite strategiju fonda - proučite strategiju (u Prospektu fonda) kako biste znali u koje vrste imovine te u koje sektore ili države fond ulaže.
  4. Nemojte se povoditi za masom - izbjegnite "efekt krda". Nemojte kupovati ili prodavati određenu vrstu imovine samo zato što ostali to čine. Uspješni investitori često se ponašaju upravo obrnuto od većine.
  5. Pratite svoje ulaganje putem kretanja cijene udjela u fondu jer tako lakše odlučujete o podjeli svojih ulaganja među različitim fondovima (regijama ili sektorima). Mijenjaju se tržišta, ali i Vaše životne okolnosti.

Mjera uspješnosti jest rast vrijednosti udjela ili prinos fonda (izražen u postotku). Vrijednost udjela mijenja se ovisno o promjenama cijena vrijednosnih papira u koje fond ulaže sredstva. Npr. ako cijene vrijednosnih papira u vlasništvu fonda u razdoblju od godinu dana porastu za prosječno 9 %, to automatski znači i porast imovine fonda odnosno porast vrijednosti svakoga pojedinog udjela u fondu u visini od 9 %. Nakon obračuna naknada taj je prinos nešto niži, jer su svi troškovi fonda, poput naknade za upravljanje fondom, naknade depozitaru te ostali troškovi uključeni u cijenu udjela.

Rješenja za različite potrebe, želje i mogućnosti

Vaše želje, mogućnosti i ciljevi određuju način investiranja te odabir vrste fonda u koji ulažete sredstva. Ako želite ostvariti dodatni prihod ulaganjem na domaćim i svjetskim tržištima kapitala (u odnosu na primjerice kamatu na depozit), ali bez velikih financijskih opterećenja ili početnog kapitala, možete ulagati putem trajnog naloga već od 100 kuna, 15 eura ili 15 dolara mjesečno. Za to možete iskoristiti različite vrste investicijskih fondova - dioničke, obvezničke, mješovite i ostale fondove. Visinu mjesečne uplate u investicijski fond i rok ulaganja odredite sami, ovisno o financijskim mogućnostima, ciljevima ulaganja i okolnostima na tržištima kapitala.

Jednako prihvatljive mjesečne svote (15 eura) dovoljne su i za ulaganje u fondove s dospjećem sa specifičnom strategijom uz smanjenje rizičnosti ulaganja.

Ako raspolažete većim iznosima, odaberite onaj fond koji će biti usklađen s vama prihvatljivom razinom rizičnosti kako biste npr. ostvarili više od stope inflacije, uštedjeli nešto "sa strane" za slučaj iznenadne potrebe, profitirali od dodatnog prihoda (kamata, dividendi, kapitalne dobiti), ispunili svoje financijske snove ili poboljšali razinu vlastite ili obiteljske financijske sigurnosti.

Za veće inicijalne uloge, na raspolaganju su vam i fondovi s privatnom ponudom - jednostavan način investiranja u vrlo posebne strategije, kreirane za uzak krug investitora ili specijalizirana usluga Upravljanja portfeljem koja uključuje individualni pristup prilagođen klijentu.

Zagrebačka banka osobne podatke unesene u donji obrazac obrađuje u svrhu ugovaranja sastanka u poslovnici banke i čuva 30 dana. Predlažemo da unesete OIB kako bi temeljem podataka kojima banka raspolaže bankar pripremio najbolje financijske ponude za vas.
Više o tome pročitajte u Informacijama o obradi osobnih podataka.

Naziv tvrtke *

OIB tvrtke *

Vaši podaci za kontakt

Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.