Forfait potraživanja po akreditivima s odgođenim plaćanjem (Letter of credit by deffered payment) predstavlja model financiranja prodavatelja (izvoznika), pri čemu banka prodavatelju kao korisniku akreditiva, bez prava regresne naplate, odmah isplaćuje iznos forfaitiranog  potraživanja po akreditivu umanjenog za diskont. Korisnik akreditiva prije isplate sklapa s bankom ugovor o forfaitu. Na dan dospijeća plaćanja akreditivna banka izvršava plaćanje po akreditivu u korist banke čime se podmiruje forfaitirano  potraživanje po akreditivu.

Prednosti

 1. Poboljšanje likvidnosti
  Pretvorite potraživanje iz akreditiva s odgođenim plaćanjem, otvorenog u vašu korist u gotovinu i time pospješite svoju likvidnost bez novog zaduženja. Prodajom potraživanja banci možete doći do obrtnih sredstava prije dospijeća plaćanja.
 2. Zaštita od rizika
  Banka forfaitom potraživanja po akreditivu otkupljuje potraživanje i na sebe preuzima:
  -politički, transferni i komercijalni rizik (rizik od neplaćanja)
  -rizik od tečajnih promjena
  -rizik od rasta kamatnih stopa.
 3. Financiranje bez novog zaduženja i uz povoljnije uvjete
  Banka forfait potraživanja po akreditivu vrši na teret limita banke kupca koja je otvorila akreditiv te formira cijenu diskonta u skladu s kreditnim rizikom te banke.
 4. Dodatne usluge povezane s poslovanjem s dokumentarnim akreditivima
  Pružamo kompletnu uslugu povezano s poslovanjem s dokumentarnim akreditivima u zemlji i inozemstvu, uvoznim (nostro) i izvoznim (loro) akreditivima, od otvaranja ili prosljeđivanja, kompletiranja dokumenata i izmjene uvjeta do plaćanja po akreditivu te dodatnih mogućnosti financiranja otkupom akreditiva forfaita.
 5. Druge mogućnosti otkupa vaših potraživanja
  Poboljšajte svoj novčani tok i usmjerite sredstva u nove poslove. Naše usluge iz područja otkupa potraživanja obuhvaćaju i otkup potraživanja na temelju računa i ostale komercijalne dokumentacije te eskont mjenica.
 6. Stručno savjetovanje
  Dugogodišnje iskustvo i stručnost u standardnim i složenim transakcijama, naše profesionalno i educirano osoblje te brojne nagrade na području financiranja trgovine i izvoza jamče visoku kvalitetu usluge. S obzirom da otkup akreditiva ovisi o uvjetima samog akreditiva i bonitetu akreditivne banke, predlažemo da nam se obratite prije odabira akreditivne banke te tijekom dogovaranja uvjeta akreditiva na: tradefinance@unicreditgroup.zaba.hr.
 7. Međunarodna prisutnost UniCredit Grupe i široka korespondentna mreža
  Zagrebačka banka i UniCredit Grupa predstavljaju snažnog partnera koji vam može pružiti podršku u međunarodnom poslovanju.

Zagrebačka banka osobne podatke unesene u donji obrazac obrađuje u svrhu ugovaranja sastanka u poslovnici banke i čuva 30 dana. Predlažemo da unesete OIB kako bi temeljem podataka kojima banka raspolaže bankar pripremio najbolje financijske ponude za vas.
Više o tome pročitajte u Informacijama o obradi osobnih podataka.

Naziv tvrtke *

OIB tvrtke *

Vaši podaci za kontakt

Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.